Bölgesel Kalkınmaya AHİLAB Desteği!

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı, çeşitli alanlarda yaptığı çalışmalarla bölgesel kalkınmaya da önemli katkılar sağlıyor. KAEÜ Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı (AHİLAB); 2011 yılında Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) kapsamında kurularak Toprak Analiz Laboratuvarı, Kültür-Tabiat Varlıkları Belgeleme ve Analiz Laboratuvarı, Kromotografik ve Spektroskopik Analiz ve Ölçüm Laboratuvarı alanlarında hizmet vermeyi sürdürüyor.   […]
Haberler - 15 Eylül 2020 11:21 A A

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı, çeşitli alanlarda yaptığı çalışmalarla bölgesel kalkınmaya da önemli katkılar sağlıyor. KAEÜ Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı (AHİLAB); 2011 yılında Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) kapsamında kurularak Toprak Analiz Laboratuvarı, Kültür-Tabiat Varlıkları Belgeleme ve Analiz Laboratuvarı, Kromotografik ve Spektroskopik Analiz ve Ölçüm Laboratuvarı alanlarında hizmet vermeyi sürdürüyor.

 

Laboratuvar faaliyetleri hakkında bilgi veren AHİLAB Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Murat Çınarlı, laboratuvarın tüm bölümlerinin aktif olarak faaliyet gösterdiğini, laboratuvar da bulunan cihaz alt yapısı ve imkanlar doğrultusunda KAEÜ ve Türkiye’de yürütülen araştırma çalışmalarına destek olmaya çalıştıklarını anlattı. Destek oldukları çalışmaların endeksli dergilerde yayınlandığını gördüklerini belirten Çınarlı, bu anlamda hem KAEÜ’ye hem de Türkiye’ye katkı vermiş olmanın kendilerini motive ettiğini dile getirdi. Laboratuvar alt yapısını kullanan üniversite içinden ve başka üniversitelerden akademisyen sayılarının da her geçen yıl arttığını kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Murat Çınarlı, “Bölgemize ve ülkemize hizmet etmek için kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektör ile sürekli iletişim halindeyiz.” dedi.

 

Çınarlı: “Toprağımıza Sahip Çıkıyoruz”

 

KAEÜ Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarının çeşitli alanlarda yürüttüğü hizmetlerden biri olan ve 2016 yılında hizmet vermeye başlayan “Yetkili Toprak Analiz Laboratuvarı”, ilimizin tek faal çalışan laboratuvarı olmasının yanı sıra hem KAEÜ bünyesinde yürütülen araştırma çalışmalarına hem de bölge çiftçisine destek oluyor. Laboratuvarda çiftçilerimize hem analiz hizmeti sunulduğunu hem de analiz sonrası gübreleme yapılması noktasında destek olunmaya çalışıldığını anlatan AHİLAB Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Murat Çınarlı, ayrıca çiftçilerden gelen talep doğrultusunda toprakta demir, çinko, bakır ve mangan içeriklerinin belirlenmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Rutin faaliyetlerin yanı sıra bölgesel kalkınmaya da önem verdiklerini belirten Çınarlı, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu kapsamda 2018 yılında gerçekleştirilen BAP projesi ile Merkeze bağlı Saraycık Köyü arazilerinin genel toprak yapısı çıkarılarak bölge tarımına katkıda bulunulmuştur. 2020 yılı içerisinde Kaman İlçe Tarım Müdürlüğü ile yapılan ortak çalışma sonucunda “İyi Tarım Uygulaması” kapsamında olan yaklaşık 180 parselin toprak analizini kısa bir sürede gerçekleştirdik. Belirli periyotlarda muhtarlarımıza SMS yolu ile toprak analizi konusunda hatırlatma mesajları gönderilmektedir. Bunun yanında broşürler ve afişler yoluyla da tanıtım ve bilgilendirme çalışmalarını yürütüyoruz.”  Yapılan faaliyetler sonucunda bölge çiftçisinde toprak analizine olan ilginin arttığını gözlemlediklerini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Murat Çınarlı, sulu tarımda toprak analizinin yanı sıra sulama suyunun kalitesinin de çok önemli olduğunu ve bu nedenle kendilerinin de önümüzdeki dönem içerisinde sulama suyu analizlerine de başlamayı planladıklarını söyledi.

 

Uzunel: “Kültür Mirasımızın Tespiti ve Korunmasına Teknolojik Alt Yapımızla Destek Veriyoruz”

 

AHİLAB bünyesinde faaliyet gösteren Kültür-Tabiat Varlıkları Belgeleme ve Analiz Laboratuvarı hakkında bilgiler veren Laboratuvar Sorumlusu Araş. Gör. Ömer Uzunel, laboratuvarın Terrestrial lazer tarama cihazı, drone, 3D yazıcı , termal kamera, GPS Total Station ve fotoğraf makinası ile hizmet verdiğini dile getirdi. Laboratuvar bünyesinde yürütülen çalışmalarda özellikle arkeolojik alanlarda ve restorasyon çalışmalarındaki belgeleme çalışmalarına katkı sağlandığını anlatan Uzunel, laboratuvarda sahip olunan cihaz alt yapısı ile belirlenen yapı veya arkeolojik alanın laserscanner ile üç boyutlu taramasını yaptıklarını söyledi. Bunun sonucunda elde edilen verilerle iki boyutlu ortamda çizimlerini ve 3D yazıcı ile üç boyutlu modellerini üretebildiklerini belirten Arş. Gör. Ömer Uzunel, konuşmasına şöyle devam etti: “Ancak burada önemli olan yapılan tarama verilerinin bilgisayar ortamına aktarılmasıdır. Çünkü hem restorasyon çalışmalarının sağlıklı bir şekilde yürütülmesine hem de kültür mirasının korunmasına bu veriler rehberlik etmektedir. Örnek verecek olursak, herhangi bir doğal afet nedeni ile bir yapı zarar görmesi halinde elimizde bu yapıya ait tarama verileri var ise yapının orijinaline uygun inşası mümkün olabilmektedir. Arkeolojik çalışmalar daha çok üniversiteler, restorasyon çalışmaları ise özel firmalar ile yapılmaktadır. Faaliyetlerimizi hem bölgemizde hem de ülkemizin tamamında sürdürmekteyiz. Bu kapsamda yakın zamanda Pamukkale Üniversitesi, Çorlu Belediyesi gibi kurumlara hizmetler sunulmuştur. Antalya Serik’te bulunan Antik Sillyon kentinde dijital belgeleme çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında, beylikler dönemine ait Akdeniz bölgesindeki en erken camilerden biri lazer tarama cihazı ile ölçümü yapılarak üç boyutlu modeli oluşturulmuştur. Elde edilen verilerden hazırlanan proje kapsamında restorasyon projesi hazırlanarak cami tekrar eski günlerine kavuşacak.”

 

Rektör Karakaya: “AHİLAB Pilot Projelere de Önemli Katkı Sağlıyor”

KAEÜ Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya AHİLAB’ın çalışmalarını yakından takip ettiğini belirterek çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. AHİLAB’ın pilot projelerin ihtiyaçlarına da yanıt verdiğini dile getiren Rektör Karakaya, bu çalışmaları bir bütün halinde yürüttüklerini anlattı. Rektör Karakaya, bölgesel kalkınmaya katkı açısından bu çalışmaların birlikte yürütülmesinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Comments

comments

Bu haber 26282 kez okundu.
Haberler - 11:21 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.