Koku ve Mikrop Saçıyorlar

Hayvancılık sektörü gelişirken Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı besicilik yapılan mandıralar ile ilgili bir dizi genelge yayınladı. Bu genelgelerde en öne çıkan ise kurulacak besi çiftliklerinin yerleşim yerlerinden en az 5 km uzakta olmasıydı.
Manşet Haberleri - 12 Şubat 2020 13:35 A A

Hayvancılık sektörü gelişirken Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı besicilik yapılan mandıralar ile ilgili bir dizi genelge yayınladı. Bu genelgelerde en öne çıkan ise kurulacak besi çiftliklerinin yerleşim yerlerinden en az 5 km uzakta olmasıydı.

Hayvancılık sektörü gelişirken Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı besicilik yapılan mandıralar ile ilgili bir dizi genelge yayınladı. Bu genelgelerde en öne çıkan ise kurulacak besi çiftliklerinin yerleşim yerlerinden en az 5 km uzakta olmasıydı. Yani uygun mesafe şartı 2006 yılında resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu yönetmenliğe göre 4 adet büyükbaştan fazlası, 10 adet koyun ve keçiden fazlası işletme statüsüne geçerek bazı şartları taşıması gerekmekteydi. 2006 yılında çıkarılan yönetmenlikten sonra mevcut yerleşim birimleri içerisinde hayvancılık yapanlara 5 yıl mühlet verilerek işletmelerini yerleşim yerlerinin dışına taşımaları talep edildi. Bu süre içerisinde de Tarım İl Müdürlükleri ve İl Özel İdare yetkilileri denetimlerini artırdı. Verilen süreler doldu. Bazı işletmeler bu yönetmenliğe uyarken bazı işletmeler ise yerleşim birimleri içerisinde mikrop saçmaya, coronavirüse davetiye çıkarmaya devam ediyor.

Özellikle köy içlerinde kurulan mandıra diye tabir edilen hayvan çiftlikleri ile ilgili hiçbir denetim yapılmıyor. Vatandaş yerelde yaptığı şikayetleri sonuç alamayınca Cumhurbaşkanlığına iletmeye başladı. Kanun var yönetmenlik var niçin uygulanmıyor diyen vatandaş “Eskiden köylerimizin bir güzelliği vardı, insanlar orada yaşarken nefes alırdı, şimdi ise köylere girişte sizi dağ gibi yığılmış hayvan pisliği karşılıyor, sinek ve pis kokudan durmak mümkün değil, hiçbir hijyen kuralına uyulmuyor. Hayvan sahiplerinin bu pislikleri kapalı bir alanda toplamaları, sinekleri devamlı ilaçlamaları gerekiyor. Bunu yapan bir kişi yok. Köyleri kirletmek besiciler için adeta serbest, istedikleri yere tapusuz ahır yapıyorlar, istedikleri yere bu hayvan pisliğini atıyorlar. Hiçbir yaptırım ve denetim yok. Derdimizi anlatacak kimse bulamıyoruz. Şimdi Cumhurbaşkanlığına müracaat ettik, belki orası el atarsa bu pis görüntü ve yaşantıdan kurtuluruz” diye feryat ediyor.
Coronavirüs’ün hızla yayıldığı bu günlerde yerleşim yerlerinde hijyen daha ön plana çıkmaya başladı. Bu nedenle de Valilikler İl genelinde özellikle besicilik yapan hayvan çiftliklerinin hijyen kurallarına uyup uymadıklarını denetlemeye başladı. Nevşehir Valiliği besi çiftliklerinin köy ve kasaba içerisinde kurulmasına müsade etmediği gibi mevcut çiftliklerin de köy içinde kaldırılmasını sağladı.

Bu hususta Kırşehir ve Aksaray Valiliği ise bir dizi önlemi çiftlik sahiplerine tebliğ etmesine rağmen uygulama ve denetimler kadük kaldı. Kırşehir ve Aksaray’ın hangi köyüne girseniz sizi dağ gibi yığılmış hayvan pislikleri karşılıyor. Zaman zaman yönetmenlik dışı besi çiftliklerine de İl Özel İdare yetkilileri hala onay verebiliyor. Mevcut mandıraların da süresi dolmasına rağmen Valiliklerce kararlı bir adım atılmaması sayesinde köy içi çiftlikler mikrop saçmaya devam ediyor.

Kaynak:www.ehaberajansi.com.tr

Comments

comments

Bu haber 7330 kez okundu.
Manşet Haberleri - 13:35 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.