MENÜ
18° Parçalı bulutlu
  • EURO
  • DOLAR

30 KG EROİN YAKALANDI

Kamyonetin yakıt deposunda 30 kilogram eroin ele geçirildi, gözaltına alınan sürücü tutuklandı. İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, doğu illerinden İstanbul’a uyuşturucu sevkiyatı yapılacağı ihbarı üzerine Kayseri istikametinden gelen kamyoneti kent girişi Ortaköy kavşağındaki kontrol noktasında durdurdu. Ekipler, aracın yakıt deposunda 30 kilogram eroin buldu. Gözaltına alınan sürücü M.Ş.A, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği […]
Genel - 17 Mart 2018 22:54 A A

Kamyonetin yakıt deposunda 30 kilogram eroin ele geçirildi, gözaltına alınan sürücü tutuklandı.

İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, doğu illerinden İstanbul’a uyuşturucu sevkiyatı yapılacağı ihbarı üzerine Kayseri istikametinden gelen kamyoneti kent girişi Ortaköy kavşağındaki kontrol noktasında durdurdu.

Ekipler, aracın yakıt deposunda 30 kilogram eroin buldu.

Gözaltına alınan sürücü M.Ş.A, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

Operasyon anı polis ekiplerince kamerayla görüntülendi.

EROİN’İN ZARARLARI HAKKINDA BAZI BİLGİLER ( AİLELER  LÜTFEN OKUYUN )

Eroin beyni nasıl etkiler?

Ne şekilde kullanılırsa kullanılsın hızlı bir biçimde beyni etkiler. Kullanan kişilerde kısa sürede bağımlılık gelişir. Kullanılmadığında yoğun fiziksel yoksunluk belirtilerine ve kontrol edilmesi oldukça güçleşen madde kullanma isteği ve arayışına sebep olur.

Eroin vücuda alındığında hızlı bir biçimde morfine dönüşür. Opioid reseptörleri olarak bilinen hücrelerdeki moleküllere bağlanır. Bu reseptörler beynin birçok bölgesinde özellikle de ağrıyı algılama ve ödülle ilişkili bölgelerde fazlaca yer almaktadır. Opioid reseptörleri aynı zamanda kan basıncı, uyanıklık ve solunum gibi yaşam için kritik otomatik süreçleri kontrol eden beyin sapında da bulunmaktadır.
Aşırı dozda eroin kullanımı vücut dokularına yeteri kadar oksijen gitmemesine (hipoksi) sebep olabilir. Hipoksi’nin koma ve kalıcı beyin hasarı dahil olmak üzere kısa ve uzun vadeli psikolojik ve nörolojik birçok etkisi bulunmaktadır. Uzun vadeli olarak davranış düzenleme ve karar verme yetilerini olumsuz yönde etkilediği düşünülmektedir.

Eroin nasıl bir etki yaratır?

Alındıktan kısa bir süre sonra etkisini göstermeye başlar ve etkisi yaklaşık 4-6 saat sürer. Eroin kullanımı sonrası bir rahatlama ve keyif duygusu hissedilir. “Rush” adı verilen bu coşkulu hissin şiddeti, alınan eroin miktarına ve maddenin beyne nüfuz etme hızına bağlıdır. Bir kişi damarına eroin enjekte ettiğinde “rush” etkisinin oluşması birkaç saniye alır. Burundan çekildiğinde ya da sigara biçiminde tüketildiğindeyse en az 10 dakika sürer.

Eroinin damardan kullanımı sonrasında rush ile birlikte ağız kuruluğu, ateş basması, yüzde kızarıklık, zihinsen bulanıklık ve el-ayaklarda ağırlık hissi yaşanır. Bu ilk coşkulu döneminin ardından kişi, dönüşümlü olarak tetikte olma ve uyuşukluk arasında gitgeller yaşadığı bir moda girer. Bir süre sonra gitgeller kendini sakinlik haline bırakır. Zihin tamamen bulanıklaşmasıyla kişi 4 ila 6 saat sürebilen transa benzer bir durum yaşar.

Trans döneminde kişinin hareketlerinde ve konuşmasında yavaşlama görülür. Dikkati sürdürme ve bellekte bozulmalar gerçekleşir. Solunum yavaşlar, kan basıncı düşer, kalp hızı azalır ve ağrı hissi kaybolur. Göz bebekleri küçülür, gözde sulanma meydana gelebilir ve burun akıntısı oluşabilir. Bazı kişilerde özellikle de ilk kullanımda mide bulantısı, şiddetli kaşıntı, karın içi krampları, kusma ve bulantı oluşabilir.

Eroin kullanımı nasıl anlaşılır?

Eroin bağımlılarında genellikle yavaş bedensel hareketlere eşlik eden yürümede dengesizlik, aşırı durgunluk ve isteksizlik gözlenir. Bağımlılık çok hızlı geliştiği için kısa bir süre sonra doz alma ihtiyacı sıklaşır ve madde arayışı içinde geçen saatler günler haftalar boyunca gitgide özbakım azalır. Kollarda, kasıklarda, bacak arkaları ve parmak araları gibi damardan kullanıma uygun çeşitli bölgelerde yara ve enjeksiyon izleri oluşur. Kişiler gitgide zayıflar, göz altlarında morluklar ve soluk bir ten rengi gözlemlenir.
Eroin kullanıldıktan sonra ilk 6 saat içinde idrarda tespit edilebilir. Ancak eroin kullanan kişilerde opioid metabolitlerinin idrardaki tespiti son kullanım sonrası 1 ila 3 gün arasıdır. Eroin, idrar yoluyla vücuttan atılan bir maddedir.

Eroinin yoksunluk belirtileri

Eroin bağımlısı bir kişi son kullanımının üzerinden ortalama 8-10 saat geçtikten sonra yoksunluk belirtileri yaşamaya başlar. Endişeli ve gergin bir duygudurum, esneme, tüylerde ürperme, göz ve burun akıntıları görülür. Terleme, titreme, ateş, mide krampları, kusma, bulantı, kas spazmları, göz bebeklerinde büyüme, ishal ve gittikçe artan kemik ağrısına benzeyen şiddetli ağrılar yaşar. Bir süre sonra kişi eroin almazsa ölecekmiş gibi bir duyguya kapılır. Bitkinlik ve şiddetli uykusuzluk görülür. Uykusuzluk aylarca sürebilir.
Bu çeşit çeşit fiziksel acı ve duygusal huzursuzluk hali ilk üç gün maksimum seviyede seyreder; ancak bazı kişilerde 10 güne kadar uzayabilir. Süreç içinde belirtiler azalmakla birlikte bazı belirtiler 6 ay kadar sürebilir.

Eroin kullanımına bağlı gelişebilecek sorunlar:

Bağımlılık başta olmak üzere, kan damarları ve kalp kapakçığında bakteriyel enfeksiyonlar, karaciğer ya da böbrek hastalıkları, tüberkiloz gibi akciğer hastalıkları, enjektör paylaşımı sonucu hepatit B, hepatit C ya da Hıv gibi hastalıklar.

Alanda yapılan araştırmalara göre yoğun eroin kullanımına bağlı kronikleşen bağımlılığa sıklıkla çoklu uyuşturucu kullanımı, düşük fiziksel ve zihinsel sağlık eşlik etmektedir. Aynı zamanda yüksek ölüm riski ve düşük sosyal ve ekonomik sonuçlar da eroin bağımlılığıyla anlamlı derecede ilişkilidir. Eroin kullanımı yüksek kişilerin psikiyatrik bozukluklar yaşama, kişilik bozuklukları geliştirme, aşırı doz alma ve intihar riski daha fazladır.

Yüksek dozda eroin alımı ölümle sonuçlanabilir. Ölüm genellikle solunumun baskılanması ile nadiren de gıda aspirasyonu sonucu oluşur. Yüksek doz eroin alımı ile ortaya çıkan belirtiler: beden ısısında azalma, solunumun ve kalp atışının yavaşlaması, düşük tansiyon ve yanıtsızlık 
sonrasında oluşan koma hali ve ölümdür. Eroini bıraktıktan bir süre sonra tekrar kullanmaya başlayan kişilerde bedeninin taşıyabileceği dozu ayarlayamayıp komaya girme ve ölüm sıkılıkla görülür.

Comments

comments

Bu haber 7112 kez okundu.
Genel - 22:54 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.