CACABEY GÖK BİLİM MEDRESESİ YORGUN
Kırşehir’in en önemli simgesi olan, her platformda övündüğümüz Cacabey Gök bilim Medresesi’nin restore edileceğini defalarca söylenmesine, basına bu yönde açıklamalarla haber yaptırılmasına rağmen bir türlü sağlıklı bir şekilde onarım,tadilat yaptırılıp eserin uzun yıllar gerçek ihtişamıyla görücülerine hizmet etmesi sağlanamadı.
1272 yılında şehrin Valisi Nureddin Cibril bin Cacabey tarafından yaptırılan Cacabey Gökbilim Medresesi kentin önemli bir sosyal kültür simgelerinden biri olmasının dışındı aktif olarak ibadethane olarak kullanılıyor, her gün yüzlerce Müslümanın secdeye gittiği mabet aldığı yağışlardan ve rutubetten iç ve dış kısımlarından dökülmeye yüz tuttu.
2014 yılında Anadolu Selçuklu Medreseleri başlığı altında Unesco’nun geçici dünya mirası listesine alınan, 1272 yılında yapılan matematik ve fen ilimleri üzerine eğitimin verildiği ayrıca astronomi üzerine çalışmaların yapıldığı bir medrese olan Cacabey Gökbilim Medresesinin bazı kısımlarındaki yıpranmalar için restorasyon için ne olması gerekiyor veya kimin müdahale etmesi gerekiyor.
Eğer dönemin Valisi Nureddin Cibril bin Cacabey bekleniyorsa boşuna beklemeyin. Eminiz ki yaşasaydı bırakın bu halede olmasını içeride cemaatin tesbih asmak için tarihi dokuya çaktıkları koca koca çivileri bize yuttururdu.
Restorasyon çalışmalarının uzman kişiler tarafından oluşturulacak heyetin çalışması, sonucunda hazırlanacak olan proje ile , en önemli kültür varlığımızın tepesinde haftalarca çalışan hiltileri duyarsızca çalıştıracak firmalara değil, dokuyu muhafaza edecek gerçek uzmanların çalıştığı restorasyon çalışmalarının başlamasını dört gözle bekliyoruz.
Comments
YORUM BIRAK
YORUMLAR
-
cafer 25 Haziran 2018 20:22
işte habercilik tebrik ediyorum
-
Tarihci 27 Haziran 2018 01:42
Nurettin cibril kimdir.
Cacabey camii yada cıncıklı cami ne zaman yapılmıştır.
İyi araştırın.
Nurettin cibril yada Cacabey adı ile bildiğimiz kişi eski Kırşehir valisidır.
Selçuklunun son döneminde moğol hakimiyeti ile birçok ile gönderilen valiler Moğolidi.
Not. Cacabeyin mezarında cenazesi ile birlikte atının kafası ve kılıcı dahi bulunmustur. Mogol yada şaman türk inancında olan bu cenaze işlemi müslüman türklerde bulunmaz.Cacabey camii büyük Kırşehir depreminnde üçüncü kez yıkılmistir.
Vakıflar Genel müdürlüğü 1927 113 sayılı kararı ile restore edilmiştir. Aynı restorasonda kapıcı camii ve ahı camide yer almıştır. Zaten cacabey caminin taşlarına bakıldığında zemin ile üstün özellikle sol kanadının aynı olmadığı anlaşılır. Kenarındaki füze ve tavanı ile 1950lerde restore edilmiştir.
Yani bugünkü tarihi eşer diye baktığınız yapının 100 yıllik geçmişi yok malesef.Diğer konu ise Cacabeyin ahı evranı ve ahilik teskilatina ait birçok kişiyi öldürttüğü iddiasidir. Aynı zamanda ahı evrakın tüm kitapları yakılmış.
O dönem Anadolu alimlerinden günümüze birtek eseri ulaşmayan kişi ahı evrandir.
Mezar yeri dahi belli olmayan yunus emrenin dahi şiir kitabı elden ele dolaşırken aşıkpaşanın türkçe sözlüğu mevcutiken hacı Bektaşın kitabı günümüze ulaşmışken mevlananin ciltler dolusu kitapları günümüze ulaşmışken ahı evranın neden birtek kaynağı günümüze ulaşmadı.