MENÜ
11° Açık
  • EURO
  • DOLAR

CHP KIRŞEHİR MİLLETVEKİLİ İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜNÜN YILDÖNÜMÜ MESAJI

  Onurlu milletimizin ve devletimizin bağımsızlığının, özgürlüğünün nişanesi olarak Mehmet Akif ERSOY tarafından mücadelenin en zor günlerinde yazılmış olan şiir, Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı yarışma sonrasında bir çok şiir arasından İstiklal Marşımız olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmiştir. Mehmet Akif ERSOY’un kaleminden ulusumuza mal olan marşımızın yazıldığı dönemde düzenlenen yarışmada para ödülü de konmuştur […]
Genel - 12 Mart 2021 13:00 A A

 

Onurlu milletimizin ve devletimizin bağımsızlığının, özgürlüğünün nişanesi olarak Mehmet Akif ERSOY tarafından mücadelenin en zor günlerinde yazılmış olan şiir, Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı yarışma sonrasında bir çok şiir arasından İstiklal Marşımız olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmiştir.

Mehmet Akif ERSOY’un kaleminden ulusumuza mal olan marşımızın yazıldığı dönemde düzenlenen yarışmada para ödülü de konmuştur ancak kıymetli şair böyle bir koşul ortaya koyulduğu için yarışmaya katılmak istememiştir. Bu sebeple milleti adına yazdığı şiir, ulusal marş karşılığında para ödülünü hiçbir şekilde kabul etmeyeceğini belirten anlamlı bir duruş sergilemiş ve bir çok şiir arasından kendi eseri birinciliğe layık görülmüştür.

İstiklal Marşımızın tüm dizelerinde ve her bir kelimesinde, ülkeyi işgal ve esaret altına almak isteyenlere karşı azim ve kararlılıkla gösterilen kurtuluş mücadelesinde halkın, bir milletin haykırışı, isyanı, karşı duruşu ve meydan okuması yer almaktadır.

Mehmet Akif ERSOY, 1921 yılında işgalci ve sömürgeci gruba karşı kurtuluş mücadelesinin merkezi olan Anadoluda hem milli mücadeleye büyük destekler vermiş ve katkılar sunmuş hem de Ankara’daki mücadele döneminde isyanların, kışkırtmaların bastırılmaya çalışıldığı ve ulusal direnişin ortaya koyulduğu zorlu süreçte işgal altındaki topraklarda bir arada yaşayan tüm halkın hangi duygularla ülkeyi korumak ve kurtarmak istendiğine tercüman olarak Türk edebiyatına önemli bir eser bırakmıştır.

İstiklal Marşımızın her bir satırı, Anadolu’da yankılanan işgal ve ayaklanma seslerine karşı inanç, azim ve kararlılıkla mücadele veren ulusun ortak vicdanı, vatan sevgisinin en büyük göstergesidir ve ilelebette öyle kalacaktır.

Bu duygularla, kahraman ordumuz için adanmış olan İstiklal Marşımızın kabulünün yıldönümü dolayısıyla başta Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere eserin sahibi Mehmet Akif ERSOY’u, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle, şükranla anıyorum.

Comments

comments

Bu haber 4569 kez okundu.
Genel - 13:00 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.