TARİH LÜGATI

FIRAT :  Bizim topraklarımızdan da geçen bereketli su. Âsur dilinde Purattu, İbrânca Perath olan isim Arapçaya Furât şekliyle geçmiştir. Batıda Euphrate denir. Kelime Mürselât sûresinde “tatlı, leziz su” anlamında sıfat olarak geçer. “Mâen furâten” şekliyle.   KARANLIK : Has Türkçe bir kelime. Kökü “kara”, siyah anlamında. Orhun kitabelerinde bile geçer. Daha sonra “karanu” oluyor. Divanu […]
Genel - 21 Kasım 2017 14:44 A A

FIRAT : 

Bizim topraklarımızdan da geçen bereketli su. Âsur dilinde Purattu, İbrânca Perath olan isim Arapçaya Furât şekliyle geçmiştir. Batıda Euphrate denir. Kelime Mürselât sûresinde “tatlı, leziz su” anlamında sıfat olarak geçer. “Mâen furâten” şekliyle.

 

KARANLIK :

Has Türkçe bir kelime. Kökü “kara”, siyah anlamında. Orhun kitabelerinde bile geçer. Daha sonra “karanu” oluyor. Divanu Lugati’t-Türk’te karşılığı “ez-zulmet” yani bugünkü tam karanlık. Sonraki dönemler karan ve +lık ile bugünkü karanlık.

Kara sözcüğü Eski Türkçede “kuzey” anlamında da kullanılır. Karadeniz’deki kara, siyah değil, kuzey anlamında. Karadeniz, kuzey denizi.

 

İSTİFA

 

Arapça “afv” kelimesinden türetilmiş bir kelime. Gerçek anlamı “affını istemek”tir. Üzerinde bulunan bir işten el çekmek anlamında. Meraklısı bilir “istif’âl” bâbından bir kelimedir. Bu kalıp Arapçada istek bildirir. İstiğfâr, gufran kökünden, “bağışlanmayı istemek” gibi.

 

 KURBAĞA/ KAPBUMBAĞA :

Baka/bağa Eski Türkçede “kurbağa” anlamında. Kaplumbağa ise “kaplu+bağa”dan üzeri kaplı kurbağa demek.

PAZAR :

Farsça kökenli olup “bâzâr” sözcüğünden degişmedir. Kelime alışveriş yapılan, öteberi satılan yer olduğundan ve genellikle pazar bugünde kurulduğundan bu kelime bize gün ismi olarak geçmiştir.

Papuç: Farsça “ayak” anlamındaki “pâ” ve “örten” anlamındaki “pûş” birleşimi. Pâpûş’tan papuç, ayağı örten.

 

KAYNAK : TWİTTER/@tarihlugati

Comments

comments

Bu haber 8963 kez okundu.
Genel - 14:44 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

  • Kazım 21 Kasım 2017 22:53

    Dogu batiyi yer degisin bi zahmet bu kadar ilmi akademik bilginin yaninda olmamis 😉

    • Editör 21 Kasım 2017 23:17

      İLGİ VE DİKKATİNİZE TEŞEKKÜR EDİYORUZ EFENDİM.. İYİ Kİ VARSINIZ.. İLGİNİZİN DEVAMINI TEMENNİ EDİYORUZ.