BEYİN KRİZİNE İLK MÜDAHALE HAYATA DÖNDÜRDÜ
KIRŞEHİR’de, işçi emeklisi V.Ş.’nin (55), ilaç almak için girdiği eczanede aniden rahatsızlanıp, yere yığılmasıyla gündeme gelen beyin krizine ilk müdahaleyi yapan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uzm. Doktoru Aydan KÖYSÜREN hastalık, belirtileri,ilk müdahalesi ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.
En son medyaya düşen durum neydi?
Halk arasında felç, inme dediğimiz bir durumdu bu. Beyne giden damarda, ya da kalpten beyne giden damarlarda bir pıhtının atılması (yerleşmesi). Kan akımı kesilince beynin ilgili bölgesinde fonksiyon kaybı oluşan bir hadise. Halk arasında felç dediğimiz bir durumdu bu Bu vakaya beyin krizi de denilebiliyor
Genellikle 50 yaş ve üzerinde görüyoruz. Sigara kullanımı, hipertansiyon, diyabet, kolesterol yüksekliği gibi risk faktörleri bu olayı kolaylaştırıyor. Ama her insanın da başına gelebilir.
Belirtileri nelerdir ?
En sık görülen belirti, bir gözde görme kaybı. Görme kaybı olduğu zaman hiç vakit kaybetmeden hemen bir hekime başvurmaları gerekiyor. En öncül belirtilerden biri de bu.Ama olduğu Zaman ki belirti ne diye merak edenler ise; kol ve bacaklarda kuvvetsizlik, konuşma bozukluğu, peltek konuşma, yürüme bozukluğu, baş dönmesi, bulantı, kusma, gibi bu tarz belirtilerle hastalar gelebilirler.
Böyle bir durumdan şüphelenildiği anda hemen 112 sağlık personellerine haber verilmeli. Bahsettiğim özellikle el ve yüzde kayma, kol ve bacakta kuvvetsizlik ve konuşma bozukluğu çok önemli. Bu gibi durumlar fark edildiğinde hastayı hemen en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırmaları gerekir.
Ne kadar sürede müdahale edilmeli ?
Çünkü inme akut bir olaydır. Kalp krizi, travma kadar ciddi bir olaydır. Belli bir tedavi penceresi vardır. 3 ile 4,5 saat içerisinde hastaya müdahale edilmesi gerekir. Müdahale edilmediği durumlarda hasta şansını kaybeder. Beyinde ki pıhtının eritilmesi için bir ilaç tedavimiz var. O tedavinin uygulanması maksimum 4,5 saat içerisinde oluyor. Belli kriterler var. Bu her hastaya uygulanmaya da biliyor. Ama çoğuna bu tedaviyi uygulayabiliyoruz.
Bu tedaviyi uygulayabilmek için inme ünitesinin olması gerekiyor. Esasen kapsamlı inme merkezlerinde yapılıyor bu. İnme tedavisi olan bir merkezde de yapılabilir. Cumhurbaşkanımız göreve geldikten sonra ki ilk 100 günlük planı içerisindeydi, hastanemize İnme ünitesi kurulması. Yönetimimizde bunu en kısa zamanda gerçekleştirdi. Şuan bizim inme ünitemiz var. Nörolog ’un, beyin cerrahinin, tomografinin, emar’ın olduğu, eko’nun yapılabildiği, hastanelerde veriliyor. Bizim hastanemizde bu hastanelerden birisi. Biz bu tedaviyi yaklaşık bir yıldır uyguluyoruz. Toplamda 7 hastamız oldu. %70 yüz güldürücü yanıt aldık bu hastalardan.
İnme halinde kısmen düzelen hastalarımızda var, tamamen düzelen hastalarımızda. İnme ünitesinin ilk hastası tamamen düzelen hastalar içerisinde. İnme ünitesi kurulmadan önce yoğunbakım koşullarında başlamıştık biz bu tedaviye. Oradaki hastalarımızdan da tamamen düzelen 80 yaş üzeri hastamız vardı.
İnme ünitesinden sonra kapsamlı inme merkezleri geliyor. İnme ünitesinde sadece pıhtı eritici tedavi uygulanıyor. En son ki vakada gördüğümüz hastamızın tedavisi 6 saate kadar uzayabiliyor. Hastanemizde kapsamlı inme merkezleri yok. İnme ünitemiz var sadece. Kapsamlı inme merkezi de Ankara’da var.
Kapsamlı inme merkezlerinde;
Pıhtıyı çekmek için özel cihazlar var. Yâ damarlarda darlık gördüklerinde direk stend uygulayarak tedavi edebiliyorlar.
Bu vakaya beyin krizi de denilebiliyor. Halk arasında inme diye geçiyor. Etkenler aynı, beslenme bozukluğu, sigara gibi nedenler etkili oluyor. İnme Kırşehir’de diğer illere göre fazla değil. Yüz felcinin inme ile alakası yok. Damarlarla alakalı bir durum değil. Ama hangisinin olduğunu anlamak için tabiki hemen bir hekime başvurmak gerekir.