ÇKS Kaydını Unutmayın

Üreticilerin yıl içinde mazot, kimyevi gübre, yem bitkileri ve prim uygulamaları gibi desteklemelerden yararlanmalarını sağlayacak olan ÇKS kayıtlarının bugün mesai bitimine kadar yaptırılması gerekiyor. Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin, çiftçilerden 2017 Yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularını yaptırmalarını istedi. Uygulanan desteklemelerin yanı sıra yıl içinde yaşanması muhtemel herhangi bir doğal afet […]
Genel - 30 Haziran 2017 15:33 A A

Üreticilerin yıl içinde mazot, kimyevi gübre, yem bitkileri ve prim uygulamaları gibi desteklemelerden yararlanmalarını sağlayacak olan ÇKS kayıtlarının bugün mesai bitimine kadar yaptırılması gerekiyor.

Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin, çiftçilerden 2017 Yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularını yaptırmalarını istedi.

Uygulanan desteklemelerin yanı sıra yıl içinde yaşanması muhtemel herhangi bir doğal afet sonucu meydana gelen zarar doğrultusunda kredi borçlarının ertelenmesi veya afet sonrası yapılacak her türlü tarımsal desteklemelerde çiftçilerin mağdur olmamaları için ÇKS başvurularını ertelemeden mutlaka yaptırmaları gerekiyor.

İl Müdürü Kenan Şahin, çiftçilerin 30 Haziran’a kadar İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurabileceklerini belirterek, “Çiftçilerimizin Çiftçi Kayıt Sistemi başvurularını ve kayıt güncellemelerini 30 Haziran 2017 tarihine kadar bağlı bulundukları İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat ederek yaptırabilirler. Sistem ile üretim bilgilerinin kayıt altına alınarak çiftçilerimizin desteklemeler açısından mağdur olmamaları için belirtilen süre içerisinde kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir. ÇKS başvurusu olmayan çiftçilerimiz mazot, kimyevi gübre, yem bitkileri ve prim uygulamaları gibi tarımsal faaliyetlere ilişkin desteklemelerden faydalanamamaktadırlar. Bu nedenle Tarımsal Bilgi Sistemi doğrultusunda tarımsal desteklemelerden faydalanmak isteyen çiftçilerimiz, herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için İl ve İlçe Müdürlüklerimize başvuru yapmaları ve ÇKS bilgilerini 30 Haziran 2017 Cuma günü saat 17.00’ye kadar başvurularını güncellemeleri gerekmektedir. Aksi halde desteklemelerden faydalanamazlar. Çiftçilerimiz 30 Haziran 2017 tarihinden sonra sahip olacakları veya kiralayacakları tarım arazileri dışında yeni bir çiftçi ve arazi kaydı yapamayacak. Ancak çiftçiler, içinde bulunulan üretim yılında ÇKS’ye kayıtlı tarım arazileri üzerindeki üretim bilgilerinin güncellenmesini, üretim yılının 15 Temmuz-15 Ağustos tarihleri arasında yapabilecek. Mücbir sebeplerden kaynaklanan üretim bilgisi değişiklikleri üretim yılı içinde gerçekleştirilecek” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da, ÇKS başvurusunu yaptırmayan üreticilerin yıl içinde mazot, kimyevi gübre, yem bitkileri ve prim uygulamaları gibi desteklemelerden yararlanmalarının söz konusu olmadığını hatırlattı.

Uygulanan desteklemelerin yanı sıra yıl içinde yaşanması muhtemel herhangi bir doğal afet sonucu meydana gelen zarar doğrultusunda kredi borçlarının ertelenmesi veya afet sonrası yapılacak her türlü tarımsal desteklemelerde çiftçilerin mağdur olmamaları için ÇKS başvurularını ertelemeden mutlaka yaptırmaları gerektiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

“2016 yılında 2 milyon 267 bin176 çiftçimiz, 14 milyon 785 bin 863 hektar alanın ÇKS kaydını yaptırdı. ÇKS’ye kaydolmayan yaklaşık 8,9 milyon hektar alanın da kayıt altına alınması önem arz ediyor. Çiftçilerimiz 30 Haziran 2017 tarihi Cuma günü mesai bitimine kadar 2017 yılı ÇKS başvurularını yaptırmalıdır. Üreticilerimiz, olası sıkışıklıkları düşünerek son günü beklenmeden, Odalarımızdan alacakları çiftçi belgesi ve diğer belgeler ile tarım il ve ilçe müdürlüklerine bir an önce başvurusunu yapmalıdır.”

ÇKS kaydını yaptıramayanların, 2017 yılı desteklerinden faydalanamayacağını bildiren Bayraktar, “Çiftçilerimizin 30 Haziran 2017 tarihinden sonra sahip olacakları veya kiralayacakları tarım arazileri dışında yeni bir çiftçi ve arazi kaydı yapamayacak. Ancak çiftçiler, içinde bulunulan üretim yılında ÇKS’ye kayıtlı tarım arazileri üzerindeki üretim bilgilerinin güncellenmesini, üretim yılının 15 Temmuz-15 Ağustos tarihleri arasında yapabilecek. Mücbir sebeplerden kaynaklanan üretim bilgisi değişiklikleri üretim yılı içinde gerçekleştirilecek” dedi.

Comments

comments

Bu haber 5761 kez okundu.
Genel - 15:33 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.