Başarı Engel Tanımaz ,Kalbimiz Sizinle

  18-20 EYLÜL 2017 tarihleri arasında Finlandiya da yapılacak olan Avrupa Şampiyonasına hazırlanan Goalball Milli takımı antrenmanına Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Emre Aslan ziyaret etti. Bir süre antrenmanı izleyen Aslan, Milli Takım Antrenörü Adem Doğan’dan takımın son durumu hakkında bilgiler aldı. Antrenman sonrasında Milli sporcularla bir araya gelen İl Müdürü Emre Aslan kısa […]
Spor - 13 Nisan 2017 16:19 A A

 

18-20 EYLÜL 2017 tarihleri arasında Finlandiya da yapılacak olan Avrupa Şampiyonasına hazırlanan Goalball Milli takımı antrenmanına Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Emre Aslan ziyaret etti. Bir süre antrenmanı izleyen Aslan, Milli Takım Antrenörü Adem Doğan’dan takımın son durumu hakkında bilgiler aldı. Antrenman sonrasında Milli sporcularla bir araya gelen İl Müdürü Emre Aslan kısa bir sohbet etti. Sohbette; ‘Finlandiya da yapılacak olan Avrupa Şampiyonasında Bizleri En iyi Şekilde temsil edeceğinizden hiç şüphemiz yok. İnşallah Avrupa da rakiplerinizi tek tek geçip Şampiyon olarak yurdumuza gelirsiniz. Son Avrupa Şampiyonluğunuzu koruyarak, yeni bir Şampiyonluğu da eklemiş olursunuz. Finlandiya da yapılacak olan Avrupa Şampiyonasında Başarılar Dilerim’. Dedi.

2012 Olimpiyat üçüncüsü ve Son Avrupa Şampiyonu olan Goalball Milli Takımı 31 Mart 20 Nisan 2017 tarihleri arasında Kırşehir de kamp yapıyor.

GOALBALL NEDİR?

Goalball (Goltopu) oyunu görme engelliler için keyifli bir takım oyunudur. Bu oyunun Almanya’da 2.Dünya savaşından sonra geliştirildiği bilinmektedir. Goalball (Goltopu) oyunu görme engelliler için keyifli bir takım oyunudur. Bu oyunun Almanya’da 2.Dünya savaşından sonra geliştirildiği bilinmektedir. Oyun, o dönemlerde savaş sırasında görme duyusunu yitiren askerlerin rehabilitasyonu amacıyla geliştirilmiştir. Sonraki dönemde ise Uluslararası Kör Sporları Federasyonu (IBSA) bu oyunu görme engellilere yönelik takım oyunu haline getirerek kurallarını belirlemiştir. Goalball oyunu, ilk olarak 1976 yılında Kanada’da yapılan Engelliler Olimpiyatlarında dünyaya tanıtılmıştır. Bu tarihten sonra yapılan Engelliler Olimpiyatlarının hepsinde ve diğer şampiyonalarda oynanmaktadır. Goalball, son yıllarda tüm dünyada giderek daha da çok yaygınlaşmaktadır. Ülkemizde, son dört yıldır görme engelli öğrenciler arasında, okullar arası goalball turnuvaları yapılmaktadır. Goalball, bir salon oyunudur. Oyun sahası dikdörtgen biçimindedir Saha, 18 m uzunluğunda ve 9 m genişliğindedir. Oyunda, karşılıklı iki kale bulunmaktadır. Kaleler, futboldaki gibi konumlandırılır ve sahanın iki ucunda yer alır. Kalelerin yüksekliği 130 cm, genişliği ise 9 m.dir. Oyunda kullanılan top, basketbol topu büyüklüğünde ve 1250 gr. ağırlığındadır. Bu topun içinde ses çıkaran ziller vardır. Topun yüzeyinde, içerisinde bulunan zillerin sesinin dışarıya yayılmasına yarayan delikler bulunur. Goalball karşılaşmasında oyuncular belli kurallarla ve atış tekniğini kullanarak topu birbirlerine doğru sırayla fırlatırlar. Oyunda en çok gol atan takım karşılaşmayı kazanmış olur. Oyun üçer kişilik iki takımarasında oynanır. Müsabakalar sırasında her takım 6 oyuncudan oluşur. Bunların üçü asıl, üçü de yedektir. Goalball oyuncuları değişik şiddette görme bozukluklarına sahip kişiler olduklarından, oyun sırasında şansları eşitlemek için görmelerini tamamen engelleyen gözlükler veya göz bandı takmak zorundadırlar. Böylece oyuna katılan tüm oyuncular tamamen ve eşit şekilde kör olur ve sadece işitme ve dokunma duyularına güvenirler. Goalball engelliler için pek bilinmeyen bir spor dalıdır. Maç, 10’ar dakikalık iki devre halinde ve 20 dakika oynanır. Devre arası 3 dakikalık dinlenme bulunur. Maçı normal süresi beraberlikle biterse, 3 er dakikalık iki devre daha oynanır. Bu sürede de beraberlik bozulmazsa, kazanan tarafı serbest atışlar belirler. Topun içindeki zillerin oyuncuları yönlendirmesine, sporcuların iyi konsantre olabilmelerine ve topa anında tepki verebilmelerine olanak vermek için, oyun sırasında salon bütünüyle sessiz olmalıdır. Kazanılan her sayıdan sonra yükselen tezahüratları izleyen sessizlik tekrar oyuna dönüldüğünün işaretidir. Goalball bir turnuva oyunudur. Goalball sporundaki önemli nokta, engelliler olimpiyat oyunlarının vazgeçilmez bir parçası olmasıdır.

GOALBALL NASIL BİR OYUNDUR?

Goalball karşılıklı üçe üç kişilik iki takım ve zilli top ile oynanan zevkli ve heyecanlı bir görme engelli spor branşıdır. Evet, bir spor branşı olan golbol aynı zamanda bir turnuva oyunudur da.

Oyun, sese karşı reaksiyon gösterilerek oynanmaktadır. Sporcular golbol topunun içinde bulunan çıngırak seslerini takip ederek oynar. Bu oyuncular, sadece akustik sesleri alarak savunma yapabiliyorlar.[1] Golbol yalnızca görme engelli bayan veya erkek sporcular tarafından oynanır. Her takımın sahada üç oyuncusu vardır ve amaç topu karşı tarafın kalesine atmaktır. Maçlar toplam 20dk. sürer ve 2 eşit yarıdan oluşur. Golbolü, görme engeli olmayan sporcularca oynanan diğer toplu takım oyunlarından üç özellik ayırır.

Birinci olarak, içindeki ziller nedeniyle hareket halindeyken çıngırak gibi ses veren bir topla oynanır ve böylece topun pozisyonu ve yeri dinleme yoluyla belirlenebilir.

Üçüncü olarak ta, tüm oyuncular gözlerine siyah maskeler takarlar ve böylece tümünün eşit koşullara sahip olması sağlanarak, hiç görmeyen ya da çok az görenlerin dezavantajları ortadan kaldırılır.

Yani, görme engelli oyuncularımızın az görme ihtimallerine karşın gözlerine göz bandı takılıyor

Topun içindeki zillerin oyuncuları yönlendirmesine, sporcuların iyi konsantre olabilmelerine ve topa anında tepki verebilmelerine olanak vermek için, oyun sırasında salon bütünüyle sessiz olmalıdır. Kazanılan her sayıdan sonra yükselen tezahüratları izleyen sessizlik tekrar oyuna dönüldüğünün işaretidir.

Goalball Oyunu genellikle kapalı spor salonlarında oynanmaktadır. Salonun boyutları, voleybol sahası standartlarındadır. (9m-18m) kaleler 9 metre uzunluğunda 130 cm yüksekliğindedir. Top bu alana girdiğinde gol olarak kayıt edilir.

Her takım sadece kendi yarı sahasında hareket etme hakkına sahip, rakip takımın yarı sahasına geçmek yasak.

Goalball sahası her takım için üç ayrı bölgeye ayrılmaktadır. Bunlar; savunma sahası, oyun sahası ve tarafsız saha şeklindedir. Aşağıda bu bölgeler tafsilatlı olarak açıklanacaktır.

Goalball oyunu seyretmesi zevkli ve heyecanlı bir spordur. Fakat seyircinin bu heyecanını dışa vurduğu tek an gol anıdır. Çünkü sporcunun topun geldiğini ve yönünü anlaması için top içerisindeki zil sesini duyması lazımdır. Dolayısıyla seyirciler oyunu konsantrasyonuna zarar vermemek için sessiz olmayı tercih ederler.

İkinci olarak kabartma işaretleri olan bir sahada oynanır; bu kabartma işaretlere ayakları ya da elleriyle dokunan oyuncu, sahadaki yerini ve yüzünü döndüğü yönü anlayabilir.

 

Comments

comments

Bu haber 9717 kez okundu.
Spor - 16:19 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.