HER İL DEN 1 KÖY… PROJE BAŞLIYOR..

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından her ilde sadece 1 köyde uygulanacak olan ‘Birlikte Üretim Projesi’ kapsamında Kırşehir köyünü belirliyor. son olarak değerlendirmeye kalan  3 köyde bilgilendirme toplantıları yapılıyor. KAMAN- AYDINLAR (SOFULAR ) ÇİÇEKDAĞI- ACI KIRŞEHİR MERKEZ – DEĞİRMENKAŞI Bu kapsamda toplantılar devam ederken, son olarak Kaman Aydınlar  Köyünde toplantı düzenlendi. Konuyla ilgili detaylı bilgiler […]
Genel - 15 Şubat 2018 10:03 A A

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından her ilde sadece 1 köyde uygulanacak olan ‘Birlikte Üretim Projesi’ kapsamında Kırşehir köyünü belirliyor. son olarak değerlendirmeye kalan  3 köyde bilgilendirme toplantıları yapılıyor.

KAMAN- AYDINLAR (SOFULAR )

ÇİÇEKDAĞI- ACI

KIRŞEHİR MERKEZ – DEĞİRMENKAŞI

Bu kapsamda toplantılar devam ederken, son olarak Kaman Aydınlar  Köyünde toplantı düzenlendi.

Konuyla ilgili detaylı bilgiler veren Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Bülent Ozan, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tarımsal üretimde verimliliğin artırılması ve gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla; parçalı veya yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğünün altındaki tarım arazileri ile hayvancılık işletmelerinin ölçeğe uygun, verim ve kalite artışını sağlayacak şekilde bir araya getirilerek tek elden yönetilmesi suretiyle işletilmesine yönelik olarak 2018 yılından itibaren “Birlikte Üretim Projesi”nin uygulanması planlanmaktadır” dedi.
Her ilden 1 köy katılacak
Ozan, “Proje kapsamında Ülke genelinde 81  köy olmak üzere her ilde 1 köyde örnek köy kurulacaktır. İlimizde de bu amaçla üretim potansiyeli, arazi varlıkları, hayvan varlıkları göz önüne alınarak belirlenen köylerimizde proje kriterleri, hedefleri hakkında bilgilendirme toplantıları başlatılmıştır. Bilgilendirme toplantılarının sonuncusu Aydınlar  Köyünde  düzenlenmiştir.

Toplantıya ilgili Kaman ilçe Kaymakamı MURAT GİRGİN, İL Tarım Müdürü KENAN ŞAHİN , Kaman ilçe tarım müdürü ÖMER SEVİM, Kırşehir damızlık koyun keçi birliği başkanı EROL DOĞAN, Kırşehir damızlık sığır yetiştiricileri birliği başkanı BÜLENT OZAN ve köylüler katılarak, projenin işleyişi hakkında bilgilendirme yapıldı,

Çiftçilere destekler verilecek
Ozan, şöyle devam etti: “Birlikte Üretim projesi hayvansal ve bitkisel üretim alanında yapılacak faaliyetleri kapsamaktadır. Hayvansal üretimde proje uygulanacak köylerde tek çatıda müstakil ahırlarda veya ağıllarda tek alanda kümelenmiş besiciliğe uygun müstakil ahırlarda her biri asgari 5 büyükbaş ya da 15 küçükbaş hayvan mevcudu ile yetiştiricilik yapacak şekilde en az 30 kişi veya köydeki yetiştirici işletmelerinin yüzde  75’i bir araya gelerek bir gerçek ya da tüzel kişiyle birlikte üretimin organizasyonu için sözleşme yapacaklar. Her bir yetiştirici, hayvan başına asgari 2,5 dekar kuru arazi veya 1 dekar sulu araziyi kaba yem üretimi için tahsis edecektir. Projeye katılan yetiştiricilere ayrıca destekler verilecek olup; Birlikte üretime katılan yetiştiricilere 30 büyükbaş kapasiteli ahır veya 150 küçükbaş kapasiteli ağılların yer aldığı sabit tesisler ile makine alet ve ekipmanın yüzde 70’i hibe olarak sağlanacaktır. Süt desteği, buzağı desteği, koyun-keçi desteği, sürü yöneticisi istihdam desteğinde yüzde 30 ilave destek sağlanacaktır.
Araziler tarıma kazandırılacak
Bitkisel üretimde proje uygulanacak köylerde; Birlikte üretimi organize eden gerçek veya tüzel kişi, girdi ve çıktıları her bir çiftçiyle hasılat paylaşımı, kiralama, irtifak hakkı tesisi, sözleşmeli üretim yöntemlerine göre yaparak sözleşmede yer alan esaslara göre yönetecek, üretimi planlayacaktır. Başvuru için en az 30 ÇKS’li çiftçi veya köydeki tarımsal işletmelerin yüzde 75’i bir araya gelmelidir. Proje kapsamında ilçe yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğünün en az 20 katı tarımsal alan veya köyün toplam ekilebilir arazisinin yüzde 75’i üretime kazandırılacaktır. Projeye katılan yetiştiricilere ayrıca destekler verilecek olup; Modern basınçlı sulama sistemleri yatırımının yüzde 70’i devlet tarafından karşılanacaktır. Bahçe tesisinde (modernizasyon dâhil)proje alanında 500 bin TL’ye kadar ihata, depolama vb. sabit tesisler için yüzde 50 hibe desteği verilecektir. Ürün, fide-fidan, tohum, mazot, gübre vb. desteklerde ilave yüzde 30 destek (TL/da) verilecektir. TARSİM sigorta poliçelerinde devlet katkısı hariç yüzde 25 indirim uygulanacaktır.”

Comments

comments

Bu haber 11052 kez okundu.
Genel - 10:03 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.