Kültürlerin Buluştuğu Yer: TÖMER

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (TÖMER) farklı ülkelerden gelen öğrenciler Türkçe öğreniyor.
Manşet Haberleri - 31 Aralık 2019 18:27 A A

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (TÖMER) farklı ülkelerden gelen öğrenciler Türkçe öğreniyor.

İçinde Ukrayna, Kosova, Brezilya, Kazakistan, Somali, Yemen, Afganistan gibi ülkelerin bulunduğu yaklaşık 20 ülkeden 1200 öğrenciyi misafir eden Ahi Evran Üniversitesi, uluslararası olma yolunda hızla ilerliyor. Üniversite bünyesindeki Türkçe Öğretim Merkezi (TÖMER) hâlihazırda Türkçe öğrettiği 200 öğrencinin Türkiye’ye alışma sürecini de kolaylaştırıyor.

Öğrenciler her gün TÖMER çatısı altında dil eğitimi alarak Türk kültürünü yakından tanıma fırsatı yakalıyor. Ders aralarında da bir araya gelerek sohbetlerle birbirleriyle kaynaşıyor.

SIĞINMACILAR DA TÖMER’DE

2015 yılında kurulan TÖMER yalnızca yabancı öğrencilere değil, Kırşehir’de yaşayan sığınmacılara da Türkçe öğretiyor. 60’a yakın mültecinin topluma kabul sürecinde önemli rol oynayan dil öğrenimini TÖMER öğretmenleri üstleniyor.

AŞIK PAŞA’NIN YURDUNDA TÜRKÇE ÖĞRENİYORLAR

TÖMER Müdürü Doç. Dr. Remzi Can öğrencileri kültür elçisi olarak yetiştirdiklerini belirterek, “Merkezimizde 20 farklı ülkeden 200 misafir öğrencimiz Türkçe öğreniyor. Bu öğrenciler arasında şehrimizde yaşayan mülteciler de yer alıyor. Üzerinde bulunduğumuz toprakların ve tarihin bizlere verdiği sorumluluklar var. Kırşehir’de, Türkçenin öncülerinden Aşık Paşa’nın yurdunda, Türkçe öğretmek bizler için çok kutsal bir görev.” dedi.

“KÜLTÜR ŞÖLENİ YAŞIYORUZ”

TÖMER’de Öğretim Görevlisi olarak çalışan Muhammed Mazhar Şahin, farklı ülkelerden insanları bir araya getirdiklerini belirterek, “TÖMER’de de farklı ülkelerden rengârenk insanları bir araya getirdik. Hem kültürümüzü aşılıyoruz hem de kültür şöleni yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“GÖNÜL BAĞIMIZ VAR”

Öğretim Görevlisi Kübra Merve Taş, Kırşehir’in manevi olarak bir ruhunun olduğunu belirterek, “Şehrimizde AVM yok, deniz yok. Çok büyük bir şehir de değiliz. Ancak öğrencilerimizin yaşamak için bir şehri ve öğrenim görmek için bir üniversiteyi tercih ederken dikkate aldıkları çok önemli değerlere sahibiz. Şehrimizin manevi iklimi, sahip olduğumuz kardeşlik ruhu ve öğrencilerle aramızda oluşturduğumuz gönül bağı…” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE OKUMAK AYRICALIK”

Ahi Evran Üniversitesi’nde Elektrik Mühendisliği bölümünde okuyan Soumaila Drame, “3 aydır Kırşehir’deyim. Türkiye’de okumak benim için bir ayrıcalık oldu. Türkçe biraz zor ama öğrenmesi eğlenceli. Burada da öğretmenlerimiz ile arkadaşlarımız ile çok eğleniyoruz. Farklı kültürlerden insanlarla tanışıyoruz.” dedi.

 

Comments

comments

Bu haber 8871 kez okundu.
Manşet Haberleri - 18:27 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.