LYS Bitti, Tercih Sürecine Girildi

11 Temmuz’da Açıklanacak Sonuçların Ardından Tercih Telaşına Girecek Adaylar Neye Dikkat Edecek… Üniversiteye girişti ikinci basamak sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavları tamamlandı ve tercihler için sonuçlar beklenecek. İlk kez adaylara kısa cevaplı sorulardan oluşan açık uçlu soruların yöneltildiği. 2017 LYS sonuçları ise 11 Temmuz 2017 tarihinde açıklanacak. LYS’de 180 ve üzeri puan alanlar, LYS puan […]
Genel - 19 Haziran 2017 09:44 A A

11 Temmuz’da Açıklanacak Sonuçların Ardından Tercih Telaşına Girecek Adaylar Neye Dikkat Edecek…

Üniversiteye girişti ikinci basamak sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavları tamamlandı ve tercihler için sonuçlar beklenecek.

İlk kez adaylara kısa cevaplı sorulardan oluşan açık uçlu soruların yöneltildiği. 2017 LYS sonuçları ise 11 Temmuz 2017 tarihinde açıklanacak.

LYS’de 180 ve üzeri puan alanlar, LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını ve ön lisans programlarını tercih edebilecekler.

LYS’de 180 ve üzeri puanı olmayan adayların, sadece ön lisans programları ve YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları bulunacak. Bu adayların LYS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları bulunmuyor.

Kırşehir’de 9 bin 697 olmak üzere Türkiye’de 2.265.908 adayın başvurduğu LYS, 5 oturumda gerçekleşti.

LYS oturumları 10 Haziran Cumartesi günü LYS-4 Sosyal Bilimler, 11 Haziran Pazar günü LYS-1 Matematik, 17 Haziran Cumartesi günü LYS-2 Fen Bilimleri ile LYS-5 Yabancı Dil Sınavı; 18 Haziran 2017 Pazar günü de LYS-3 Edebiyat Coğrafya Sınavı yapıldı.

Adaylar LYS sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, mobil uygulamalarından öğrenebilecekler.

Adaylara sınav sonuç belgesi gönderilmeyecek.

TERCİH YAPARKEN EN GEÇERLİ KRİTER SIRALAMADIR

Uzun bir hazırlık dönemini bitirip sona yaklaşan öğrencilere, mutlaka bir uzman eşliğinde tercih yapmalarını öneriliyor. Tercih döneminde yapılan yanlışlar insanların hayat boyu bedel ödemelerine sebep olabiliyor.

Tercih sürecinde üniversite adayları, YGS ve LYS’lerde elde ettikleri sonuçlar çerçevesinde seçim yapacaklar. Bu seçimi yaparken de ÖSYM’nin 2017 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu tüm adaylar için yol gösterici önemli bir rehber olacak. Daha doğrusu kriter olacağımız tek ve en önemli kaynak bu kılavuzdur. Ama daha da önemlisi bu kılavuzu doğru yorumlamak olacaktır.

Tercih dönemi hasat dönemidir. Tercih döneminde her yıl bilinen yanlışlar maalesef tekrarlanır. Puanınız yetse bile tercihte yapacağınız sıralama yanlışlığı yüzünden hiçbir üniversiteye giremeyebilirsiniz. Tercih döneminde alan tercihi hatası (puan hesaplanmayan alanlardan tercih yapmak), özel koşulları incelememe, tercih aralıklarında mantık hatası, meslek seçiminde yanlış kriterler gibi yanlışlar yapılmaktadır. Ama bunların yanında da en çok göze batan hata sıralama hatasıdır. Şimdi bunu biraz daha ayrıntılı bir şekilde ele alalım.

Sınav sonuçları açıklanıp belgeye baktığımızda birden fazla sayısal veri ile karşılaşırız. Bu yüzden sonuç belgesi ilk bakışta size karışık gelebilir. Tercih yaparken “Y-” ile başlayan bölümdeki (Y-YGS, Y-TM, Y-MF, Y-TS) puanları ve sıralamaları kullanacaksınız. Bu verileri doğru yorumlamak doğru tercih yapmanızı sağlayacaktır.

Tercih listesi oluşturulurken puandan ziyade, Türkiye başarı sıranızı göz önünde tutmalısınız. Bir önceki yıldaki başarı sıraları size bu konuda yardımcı olabilir. Her yıl sistem ya da sayılar değişse de başarı sıraları bize en sağlıklı göstergeyi sağlar.

Başarı sıralaması 20-25 binde olan öğrencilerin ortalama 8-10 binden başlayıp ağırlığı 15-30 bin başarı sıralamalarına vermeleri gerekmektedir.

Başarı sıralaması 50-60 binde olan öğrenciler de tercihe 25-35 binden başlayarak 40-70 bin aralığına yoğunlaşabilirler.

Bu şekilde bir örnek başarı sıralamaları yazmış olsak ta gönlünüzde olan ama başarı sırası sizden çok yüksek olan bir bölümü de başlara yazabilirsiniz. Önemli olan şey şudur liste hazırladığınızda kendi gerçek başarı sıranızı listenin ortalarına denk getirmeye çalışın. Puanların düşme ihtimaline karşın yüksek puanlı bir yere girebilme ihtimaliniz ortaya çıkarken, puanların çıkma ihtimaline karşılık ta listenin alt taraflarını sağlamlaştırdığınız için açıkta kalma olasılığınızı ortadan kaldırmış olursunuz.

Comments

comments

Bu haber 5851 kez okundu.
Genel - 09:44 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.