MAHKEMEYE BAŞVURMADAN İSİM SOY İSİM DEĞİŞTİRİLEBİLECEK

Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda yapılan değişikliklerle isteyen artık ad ve soyadındaki imla hatalarını mahkemeye gitmeden bir dilekçeyle düzeltebilecek. Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı TBMM de kabul edilerek, yasalaştı. Değişikliklerin sosyal yaşamda birçok kolaylık getireceğini belirtilirken, yeni kanunla ad ve soyadlarında imla hatası ve anlam bozukluğu bulunanların ‘bir kereye mahsus’ mahkemeye […]
Genel - 30 Ocak 2018 23:50 A A

Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda yapılan değişikliklerle isteyen artık ad ve soyadındaki imla hatalarını mahkemeye gitmeden bir dilekçeyle düzeltebilecek.

Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı TBMM de kabul edilerek, yasalaştı. Değişikliklerin sosyal yaşamda birçok kolaylık getireceğini belirtilirken, yeni kanunla ad ve soyadlarında imla hatası ve anlam bozukluğu bulunanların ‘bir kereye mahsus’ mahkemeye gitmeksizin il ve ilçe nüfus müdürlüklerine başvurarak, düzeltme yaptırabilecekleri bildirildi.

Söz konusu uygulama 3 Kasım 2019 tarihine kadar devam edecek

Dilekçe İle İsim ve Soyisim Değişikliğinin Şartları:

1- İsim veya Soyisimde İmla Hatası veya Yazım Yanlışı Bulunması:

İsimde yanlış bir harfin kullanılması veya yanlış noktalama nedeniyle anlam kayması bulunması durumlarında bu hata mahkeme kararına gerek olmaksızın düzeltilebilir. İsmin “Mehmet” yerine “Mehmek”, soyadın “Güngören” yerine “Günğören” şeklinde yazılmış olması gibi durumlar buna örnektir.

2- İsmin veya Soyadın İğrenç veya Gülünç Olması:

Düzenlemede atıf yapılan Soyadı Kanunu 3. maddesinde iğrenç ve gülünç olan soyadların kullanılamayacağı belirtilmiştir. Buna göre,  toplumsal kabullere göre yapılacak bir değerlendirme ile objektif olarak isim veya soyadın iğrenç veya gülünç olduğu sonucuna varılabiliyorsa mahkeme kararı olmadan değişiklik yapılabilecektir. Bu durumda yeni bir isim veya soyisim alınacaktır. Ancak dikkat edilmesi gereken konu, buradaki objektif değerlendirmedir. Kişinin kendi adı veya soyadı ile duygusal bir bağ kuramamış olması, kendisinde olumsuz çağrışımlar yapması, sosyal yaşamında başka bir isimle tanınması veya isminin yanına başka bir isim ekletmek istemesi gibi durumlarda mahkeme kararı olmadan isim veya soyisim değişikliği mümkün olmayacaktır.

Vatandaşlar Soyadı Kanunu’na aykırı olan, umumi edebe uygun olmayan, küçük düşürücü veya gülünç olan soyadları, yazım, imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmasından kaynaklı anlam değişikliği bulunan ad ve soyadlarını mahkeme kararı aranmaksızın, il veya ilçe idare kurullarının vereceği kararla bir defaya mahsus değiştirebilecek.

Comments

comments

Bu haber 12019 kez okundu.
Genel - 23:50 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.