SÖZDE GAZETECİ DEĞİL ÖZDE GAZETECİ OLUN

Evet değerli okuyucular. Günümüzün en büyük sorunu haline gelen GAZETECİLİK ve sözde GAZETECİYİM diye geçinenlere ufak tavsiyelerde ve eleştirilerde bulunacağım. Bizlere hep okul hayatımız boyunca GAZETECİLİK NEDİR? GAZETECİ KİMDİR? HABER YAZMA TEKNİKLERİ NELERDİR? Vs. gibi konular anlatıldı. Hiçbir zaman gazetecinin ve gazeteciliğin günümüz koşullarında olan halleri anlatılmadı. Bizlere anlatılmayanlar ise günümüzde sözde gazeteciyim diye geçinenlerin […]
Genel - 9 Kasım 2017 10:50 A A

Evet değerli okuyucular. Günümüzün en büyük sorunu haline gelen GAZETECİLİK ve sözde GAZETECİYİM diye geçinenlere ufak tavsiyelerde ve eleştirilerde bulunacağım. Bizlere hep okul hayatımız boyunca GAZETECİLİK NEDİR? GAZETECİ KİMDİR? HABER YAZMA TEKNİKLERİ NELERDİR? Vs. gibi konular anlatıldı. Hiçbir zaman gazetecinin ve gazeteciliğin günümüz koşullarında olan halleri anlatılmadı.

Bizlere anlatılmayanlar ise günümüzde sözde gazeteciyim diye geçinenlerin yaptıkları gibi bazı siyasetçilerin soy isimlerinin manşetlerde iltifatça yazılması ve habercilik anlayışından uzaklaşırcasına yer almasıdır.

Sahi nedir o atılan başlıklar. “Vallaha da Billaha da” gibi manşetlerde yer alan cümleler. Gazeteci misin? Yoksa kuklamı. Yoksa menfaatin ve çıkarların için birilerini kullanarak ve gazetecilik mesleğinin altına gizlenerek bir şeyler sahibi olmak mı? Nedir sizin derdiniz?

Neden sürekli yalakalık yapmak, siyasetçilerin soy isimleriyle iltifatça habercilik dilinden uzak haberler yazmak derdindesiniz ki…

Sahi neydi bizim mesleğimizin kuralları bir de benim aracılığımla tekrar edelim..

Gazeteci, haberle ilgili bilgi ve belgeleri toplayan ve haberleştiren kişidir. Gazeteci haberi belli tekniklere göre yazmaktadır. Bunu yaparken de farklı konuları farklı tekniklere göre yazmaya dikkat etmektedir. Haberlerin tek bir teknikle yazılması hem gazeteyi sıradanlaştırmakta hem de haberlerin okunmasını zorlaştırabilmektedir. Haberler türlerine göre farklı tekniklerle yazılarak okuyucuların ilgiyle ve rahat okuması sağlanmaktadır. Haberin hangi tekniğe göre yazılacağının belirlenmesinde, yayımlanacağı kitle iletişim aracının özellikleri önem taşımaktadır. Örneğin gazete ve dergi haberlerinin yazımında farklı teknikler kullanılmaktadır. Bu nedenle haber yazma tekniği, yayın aracının özellikleri dikkate alınarak seçilmelidir. Tabii ki okuyucuların istek ve beklentileri de dikkate alınmalıdır. Bunların yanı sıra haberi yazan muhabirin ya da editörün tarzı da haber tekniğinin belirlenmesinde önem taşır.

Şimdi SÖZDE GAZETECİYİM diye geçinenlere gelelim tekrar. Gördünüz mü GAZETECİ dediğin nasıl olmalıymış. Öyle oturduğun yerden copy – paste (kopyala-yapıştır) yaparak olmuyormuş değil mi bu işler. Öyle gün içerisinde elini ovarak nereden bir şeyler kopartabilirimin hesabının yapılmadığı, birilerine yalakalık yapsam da bir şeyler kazansamın olmadığı, şantajla, tehditle bir yerlere varılmadığı, haksızlığın, yolsuzluğun, usulsüzlüğün  üzerinin kapatılmasıyla yapılan bir meslek değilmiş öyle değil mi.

Tarafsız olun tarafsız. Birilerine yaranacam diye kirletmeyin o güzelim GAZETECİLİK ismini. Sizden haber bekleyen vatandaşlar gündeme dair ne oluyor ne bitiyor derken sizler orada oturduğunuz yerden birilerini pohpohlama derdindesiniz. Çıkın artık şu hallerinizden. SÖZDE GAZETECİ DEĞİL ÖZDE GAZETECİ OLUN…

Comments

comments

Bu haber 8909 kez okundu.
Genel - 10:50 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.