YÜZDE 50 HİBE DESTEĞİ BAŞLIYOR
Resmi Gazete de yayınlanan Tebliğ için link :
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/12/20171207-7.htm
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının “Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğle tarımsal faaliyetler için geliştirilen modern basınçlı bireysel sulama sistemlerinin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılarak, daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda tarımsal faaliyetler için geliştirilen modern basınçlı bireysel sulama sistemi yatırımlarında mal alım tutarının yüzde 50’si kadar destek sağlanacak.
ÜRETİCİLERİN ÇKS’YA KAYITLI OLMASI LAZIM
Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi Programı; tarla içi damla sulama, yağmurlama, mikro yağmurlama, yüzey altı damla sulama, lineer veya center pivot sulama, tamburlu sulama, güneş enerjili sulama sistemlerinin kurulmasını kapsıyor. Program, bu 7 yatırım konusu kapsamında tüm illerde uygulanacak. Başvuru sahiplerinin destekten yararlanabilmeleri için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olmaları gerekecek. Kabul edilen başvurularda, sözleşmede belirlenen hibeye esas mal alım tutarının KDV hariç yüzde 50’sine hibe yoluyla destek verilecek.
MONTAJ GİDERLERİ MAL ALIM BEDELİ İÇİNDE OLACAK
Hibeye esas mal alım tutarı 1 milyon lirayı geçemeyecek. Mal alım bedellerinin bu miktarı aşması durumunda, aşan kısım yatırımcı tarafından ayni katkı olarak karşılanacak. Yerinde teslim ve montaj giderleri, mal alım bedeli içinde olacak şekilde mal alım faturası düzenlenmesi durumunda, toplam tutar hibe desteği kapsamında değerlendirilecek. Hibeye esas proje tutarının yüzde 1’ini aşmamak kaydıyla proje hazırlama giderleri de hibe desteği kapsamında olacak.
HİBE DESTEĞİ ALACAK
Hibe başvurularında, güneş enerjisi sistemiyle sulama sisteminin birlikte projelendirildiği durumlarda, güneş enerjisi sisteminin maliyeti toplam maliyetin yüzde 50’sini geçemeyecek. Bu tebliğ kapsamında başvurular, programın uygulama yılı itibarıyla 1 Ocak’tan başlayarak 60 gün içinde, mesai bitimine kadar, başvuru sahipleri tarafından dosya halinde tek nüsha olarak elden il müdürlüğüne teslim edilerek yapılacak. Program kapsamında başvuruların yapıldığı her il için tahsis edilen ödenek miktarı kadar başvuruya hibe desteği sağlanacak.
KAYNAK : TARIMDAN HABER