İlk Bin Güne Dikkat!!!

  Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Kaleli Babaoğlu, Bebeğin Anne Rahmine Düşmesinden İtibaren İlk Bin Günü Yapılan Hataların Astım, Obezite, Hipertansiyon ve Kardiyovasküler Hastalıklara Yol Açabildiğini Söyledi. Dr. Babaoğlu, bebeklerin anne rahmine düşmesinden 2’nci yaşının sonuna kadar süren dönemi kapsayan ilk bin günün, onların tüm geleceğini şekillendirdiğini söyledi. Uzm. Dr. Hatice Kaleli Babaoğlu, […]
Bölge Haberleri - 20 Mayıs 2017 15:40 A A

 

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Kaleli Babaoğlu, Bebeğin Anne Rahmine Düşmesinden İtibaren İlk Bin Günü Yapılan Hataların Astım, Obezite, Hipertansiyon ve Kardiyovasküler Hastalıklara Yol Açabildiğini Söyledi.

Dr. Babaoğlu, bebeklerin anne rahmine düşmesinden 2’nci yaşının sonuna kadar süren dönemi kapsayan ilk bin günün, onların tüm geleceğini şekillendirdiğini söyledi.

Uzm. Dr. Hatice Kaleli Babaoğlu, “Çocuğun fiziksel ve mental gelişiminin olduğu kadar, onun erişkin dönemde karşılaşacağı hastalıkların temelinin de bu dönemde atıldığını söyleyerek, “Günümüzde, yapılan tüm çalışmalarda astım, obezite, drabetermellitus, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıkların nedenlerinin bu dönemde yapılan yanlış uygulamalar olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca çocuklarımızın okul başarısı ve kognitif fonksiyonlarının temeli de bu dönemde atılmaktadır” dedi.

İlk bin gün içindeki hamilelik boyunca annenin beslenmesinin önemine dikkat çeken Babaoğlu, “Bebek bekleyen kadınlar, özellikle omega3, Folik asit, demir, iyot gibi bileşenlerin desteğini doktoruna danışarak düzenli olarak kullanmalıdır. Gerektiği zaman ve özel durumlarda mutlaka diyetisyen desteği almalıdırlar. Unutmayalım ki sağlıklı bir gebelik dönemi, sağlıklı bir doğumu getirecektir” diye konuştu.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Kaleli Babaoğlu, doğum yöntemi için ise şunları söyledi:

“Tabii ki eğer tıbbi zorunluluk yoksa en sağlıklı olan doğum şekli bebeğin normal vajinal yolla dünyaya gelmesidir. Çünkü normal vajinal doğumda bebekler annesin vajina florasında bulunan tüm yararlı bakterileri kendilerine kolayca alırlar. Bu faydalı bakteriler ise bebeğin mikrobiotasını oluştur ve onun bağışıklık sistemi ve gelişimi için son derece önemli bir basamaktır. Bu noktada tüm anne adaylarına buradan seslenmek istiyorum; Lütfen bebeğinizin gelişiminde çok önemli olan bu faydalı bakterileri, bebeğinizin hayata başlarken almasını sağlayın ve normal doğumu tercih edin.”

İLK SÜTÜ MUTLAKA VERİN

Uz. Dr. Hatice Kaleli Babaoğlu, Bebek için önemli 3’üncü basamağın ise bebeğin doğumdan sonra anne sütünü alması olduğunu kaydederek, “Doğumdan sonra ilk saatlerde bebek anne sütüyle beslenmeye başlamalıdır. Özellikle “Kolastrum” dediğimiz ilk süt, bağışıklık sistemi ürünlerinden çok zengindir ve bebeğe mutlaka verilmelidir. Yapılan en büyük yanlışlardan birisi, ilk saatlerde bebeğe kan şekeri düşmesin diye hemen formül mamaların biberon ile verilmesidir. Oysaki sevgili anneler unutmayınız: Bebeğiniz ilk doğduğunda mide kapasitesi bir kiraz tanesi büyüklüğündedir ve sizin o değerli kolastrum sütünüzle mutlaka doyacaktır” ifadesini kullandı.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Kaleli Babaoğlu, ilk bin gün içinde devam eden süreç için ise şu bilgileri verdi:

“6 aya kadar anne sütünü verdiğiniz bebeğinize 6 ay sonunda tamamlayıcı besinleri doğru zamanda, doğru miktar ve doğru çeşitlerle başlamalısınız. Unutmayın ki özellikle 6 ay ve 1 yaş arası dönem de son derece önemlidir. Bu dönemde mutlaka doktorunuzdan bilgi almalısınız. Lütfen aldığınız karar ve uygulamalarda ilk bin günün önemini mutlaka aklınıza getirmelisiniz. Bu süreç doğru başlaması için 3 önemli adım var. Gebelikte doğru, dengeli ve düzenli beslenmek, normal vajinal yol ile bebeği dünyaya getirmek, doğumdan sonra ilk saatlerden itibaren mutlaka anne sütü verme ve emzirmeye 6 ay boyunca devam etmek. Bu 3 adımı uyguladığınızda siz ve bebeğiniz ilk bin güne doğru başlamış olacak ve doğru ilerleyeceksiniz.”

Comments

comments

Bu haber 6761 kez okundu.
Bölge Haberleri - 15:40 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.