“UCUBE ÜST KÖPRÜ YOL”,LA “ÇEVRE YOLU”NUN, “TAKAS”I

Önce “üst köprüye para alalım”, “çevre yolu şimdilik kalsın” denilerek 10 yıldır geri bırakıldı, şimdi de “yatırım Programı”na alınsa da “kriz” gösterilerek “askı”ya…,, **** Cumhurbaşkanımızın; 4 yıl önce“2014 yılında Kırşehir’e Ahilik kutlamaları için geldiğinde, “çevre yolunuzu yapacağız.” şeklinde söz verdiğinin kayıtları gazete arşivlerinde duruyorken; Binalı Yıldırım ’ın; Başbakan olarak geçtiğimiz yıl geldiği Kırşehir’de çevre yoluna […]
Köşe Yazarları - 8 Ocak 2019 10:48 A A

Önce “üst köprüye para alalım”, “çevre yolu şimdilik kalsın” denilerek 10 yıldır geri bırakıldı,

şimdi de “yatırım Programı”na alınsa da “kriz” gösterilerek “askı”ya…,,

****

Cumhurbaşkanımızın; 4 yıl önce“2014 yılında Kırşehir’e Ahilik kutlamaları için geldiğinde, “çevre yolunuzu yapacağız.” şeklinde söz verdiğinin kayıtları gazete arşivlerinde duruyorken; Binalı Yıldırım ’ın; Başbakan olarak geçtiğimiz yıl geldiği Kırşehir’de çevre yoluna ilişkin talepleri görünce  “Çevre yolunu daha önce yapacaktık ama acelesi yok kalsın dediniz ama şimdi zamanı geldi. İnşallah önümüzdeki yıllarda ”deyivermesinden ne anlam çıkartırsınız?

Aslında Binali Yıldırım’ın bu dobra dobur ve Kırşehir’in seçilmişlerinin yüzlerine söyleyiverdiği bu sözler; gerek “ucube üst köprü yol”, gerekse “Çevre Yolu”yla ilgili serüvenin “gizli saklı” tüm bağlantılarını gözler önüne serdi.

Kaldı ki bu meşhur Kırşehir heyeti bu çevre yolu kalsın hikayesini öylesine ısrarlı sürdürmüş olmalı ki  iki yıl önce de,(şubat 2017) de ,Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki nin Kırşehirli gazetecilerin soruları üzerine ” “Kırşehir ısrar etmese bana göre iyi olur. Aslında şehrin içinde küçük vilayetlerde geçen yol daha iyi. Dışarıya atarak bana göre bazen şehirlere iyilik etmezsiniz. Niye ısrar ediyorsunuz bilmiyorum” dediğini de bu gelişmenin içine atarsanız, burada “söyleyene değil söyletene bakın” denir.

****

Öyle ya, kimdi bu gidip de “çevre yolu şimdilik kalsın” diyen heyet?

 

Nihayet geçtiğimiz yıl Milletvekili Mikail Arslan’;olağanüstü gayretlerle Başbakanı ve ilgili Bakanlıkları ikna ederek çevre yolunu “2018 yatırım programına” resmen aldırsa da bu seferde yaşanan ekonomik kiriz dolaisiyle şimdi de askıya alınmış bulunuyor.

 

*****

 

“Çevre yolu” ve tüm Kırşehirlilerin şehircilik adına utanç duyduğu hastane bölgesi “üst köprü yol” ile ilgili olarak vaktiyle şehirde ilk büyük tepkiyi rahmetli belediye başkanlarımızdan Hakkı Göçen’in ardından oğlu eski Ticaret Odası Başkanı ve İyi Parti İl Başkanı sayın Müfit Göçen vermiş ve şöyle demişti:

 

“ÜST GEÇİT KIRŞEHİR’E YAPILMIŞ EN BÜYÜK İHANETLERDEN BİRİ…

KIRŞEHİR’İN GÜZELLİĞİNE VURULMUŞ BİR LEKE”

Çevre yolunun iptalinin işaret olarak, Başbakanın konuşmalarında da bu işareti gördük Üst geçitle alakalı olmuş olabileceği gündeme geldi. İşin aslında üst geçit Kırşehir’e yapılmış en büyük ihanetlerden biri olduğu herkes tarafından söylenir oldu.. Eski Kırşehir Belediye Başkanı Rahmetli babam Hakkı Göçen’in söylediği şekliyle bir ucubedir. İş bilmezlik günü kurtarma Kırşehir’e bu köprüyle de pahalıya patladı. . Hastane maliyetinden daha fazla üst geçite bir para harcandığı söyleniyor. Ne kadar büyük bir yanlış. Yapılan üst geçit, hem şehrin trafik güvenliğini karmaşık hale getirdi hem de yan yolar ve geçişleri işin içerisinden çıkılmaz bir hale getirmiş bir görünümü var. Devlet hastanesine gidecek insanların sol tarafını görememe gibi bir sıkıntı var. Böyle bir şehircilik olmaz. İlk Alt geçitli köprü projesine biz destek verdik o yapılabilirdi ama birileri yok dedi diye hemen üst geçite dönülmez. Kamuoyunun üst geçite onayı olmadı ki. Kimse tasvip etmedi. Biz ilk günden beri söylüyoruz orası bir ucube şekline geldi. Bu bir hizmet değil. Kırşehir’in güzelliğine vurulmuş bir leke. Bu olmamalıydı. Bunun yapılabilmesi için bizim öncelikle ihtiyaç duyduğumuz çevreyolunun bir takım hesaplarla bu şekilde geri bıraktırıldığını duyduk. Olmaması lazım. 15 Milyon lira civarında ihalesi yapılıp sonradan bir anda iptal edilip üst geçit haline getirilip çok çok daha fazla bir rakamlara yapıldığı konusunda bilgiler var. Şayet bu durumu başbakan ifşa etmemiş olsa da bir haber olsa idi uydurmadır iftira atıyorlar diyebilirdik ama bir Başbakan Kırşehir’e geliyor, çevre yolu talebi olduğunu öğreniyor ve Kırşehirlilerin yüzüne  “Çevre yolunu daha önce yapacaktık ama acelesi yok kalsın dediniz “ diyor da, bunu kim demiş niye demiş herkes sus-pus oluyor. Hiçbir siyasi maşallah üstüne almıyor.

BU İŞİN YAPIMINI ÖNLEYEN HEYET BAŞI HERHALDE KUZEY KORE HEYET BAŞI OLMASA GEREK

BU BİR GÜÇ ZEHİRLENMESİ

Devam ediyordu Müfit Göçen:

“Ankara’ya gidip başbakanın dediği gibi “şimdilik çevre yolu kalsın ”diyerek bu işin yapımını önleyen heyet başı herhalde kuzey Kore heyet başı olmasa gerek. Nitekim “Binali bey daha bakanken Kırşehir heyetinin söylediklerini unutmayacak kadar nasıl bir hafızaya sahipmiş” diyenleri duyar gibi oluyorum. Bu konuda bizlerde araştırmamızı yapacağız. Bunu yapanların da biz şu gerekçe ile yaptık demeleri lazım. Ayrıca çevre yolunun yapılması konusunda kamuoyunda bir birleşme ve konsensüs varken bunun yapılması ve de Kırşehir den saklanmış olması bir güç zehirlenmesi olsa gerek.”

****

Bu konuya” kensel duyarlılık adına” müdahil olan bir başka isim Esnaf Sanatkarlar Odası (eski) Başkanı sayın Kenan Kerimoğlu olmuş ve şöyle demişti.

“KIRŞEHİR’DEN GİZLİ SAKLI, KIRŞEHİRLİLERE BAŞKA ANKARA’ YA BAŞKA SÖYLEMEK ÇOK AYIP!

Kırşehir’in tarihiyle ve geleceğiyle kimlerin oynadığını kamuoyu bilsin istiyoruz” diyen, Kırşehir Elektrikçiler Ve Elektronikçiler Odası Başkanı Kenan Kerimoğlu;“Başbakan Binali Yıldırım’ın ilimize yapmış olduğu ziyareti esnasında;Kırşehir çevre yolunun yapılması konusunda Kırşehir’den bir heyet gittiği ve giden heyetin kendisine “acelesi yok kalsın” dediğini ifşa etmiştir.”dedi

Bu konunun Kırşehirlilerce hayal kırıklığı yarattığını ve şehrin şok yaşadığını belirten Kerimoğlu; konu ile ilgili olarak yaptığı açıklama da şöyle demişti:

 

KIRŞEHİR’İN ARKASINDAN İŞ ÇEVİRMEYİ, BAŞBAKANIN AÇIKLAMASIYLA ÖĞRENMİŞ OLDUK.

“Yapılan hiç bir iş saklı kalmaz ve kalmadı. Başbakan çevre yolu isteyen Kırşehirlilere döndü ve “siz kendiniz kalsın dediniz” ”dedi. O Zaman kimse üstüne alınmadı ama şimdi bu Kırşehir’in arkasından iş çevirme işini başbakanın açıklamasıyla öğrenmiş olduk. Şok olduk ve çok üzüldük Kırşehir adına…”

 

İÇİNDE GÜVENLİ KARAYOLU AĞI GEÇMEYEN İSTİSNA VİLAYETLERDEN BİRİYİZ

Petlas’tan Özbağ  Girişine Kadar Olan Karayolu Ağı Kesiti Fiilen “Şehirlerarası Güvenli Karayolu Ağından Çıkartılarak Bakımı Ve Onarımı Belediyeye Devredildi”.bu yapılırken yerine “güvenli karayolu ağı” yani “çevre yolu” oluşturulmadı.

Kırşehir-Ankara, Kırşehir-Kayseri Karayolunun Özbağ çıkışı ile Gölhisar arasının “belediye mücavir alan sınırı” içindeki “şehirlerarası karayolu” kesitinin; “yol üzerindeki tesis ve işyerlerinin, birçoğunun yanlış konuşlanması” sonucu ‘karayolları güvenlik ağına takılması’ ve uyarılmaları sebebiyle “Bu yolun Belediye’ye devri” yapılarak zarar görmeleri(!) önlenmişti.
Böylece bakım ve onarımının Kırşehir Belediyesi’ne bırakılmış, Bu yol üzerindeki akaryakıt istasyonları vs.. gibi yapılaşmalarının “Karayolları yol yönetmeliği” ve uygulamalarından muaf hale getirilmesi sağlanmıştı.
Normalinde Karayolları güvenlik ağından çıkartılan bu “şehir içi yol” statüsündeki yolun, “şehirlerarası transit yol” olarak kullanılması bile büyük riskler oluşturuyor.”

Bu nedenle son yıllarda adeta “ölüm yolu” oldu, ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarının ardı arkası kesilmedi.

Kırşehirliler biliyor ki; “içinde güvenli karayolu ağı geçmeyen Türkiye çapında istisna vilayetlerden” biriyiz.

****

Ellerin vilayetlerinde şehir giriş ve çıkışlarında devasa viyadük ve alt geçişlerle karayolları yatırımlarından büyük paylarla büyük işler yapılırken bizim siyasi temsilcilerimiz bir oldu bittiyle yanlarına bazı sivil toplum kuruluş temsilcilerini de katarak Ankara’nın yolunu tutarak “Çevre yolu kalsın şu üst köprü yolu finanse edin yeter”diyerek çevre yolumuzu savsakladılar.

Bu konuyu biraz açmaya yöneldiğimde ismi bende saklı bir Oda Başkanımız; bu girişimi doğrulayarak; “maalesef gittik. Sayın Bakan Binali Bey bize ‘size köprü parası veremem çünkü o köprü karayolu ağında değil, belediye yolu görünüyor, vaktinde karayolu ağından çıkarmışınız hem niye köprüyle uğraşıyorsunuz sizin çevre yolunuzu yapacağız ki büyük yatırım bu’dediğinde Yaşar Başkan; “ çevre yolu şimdilik kalsın siz bizim şu köprü işini çözün”demiştir. İşin aslı biz Ankara’ya giderken Bakan Binali Bey’e “ziyarete gidilip sorunlarımızı ileteceğiz” diye gitmiştik ama orada işlerin rengi değişti” dedi.

Hakkını vermek gerekir ki; bu konuda da birçok konuda olduğu gibi en samimi tek siyasi Sayın Mikail Arslan oldu. Taş koyanları “partim zarar görür” diye belki ifşa etmedi ama yüzlerine vurduğunu yakinen biliyorum.

Siyasi partileriyle, odalarıyla, iş dünyasıyla kentsel yönetim süreçlerine katılım özendirilmez ve hatta resmi bir zırh takılıp uzak tutulursa, “ortak aklın” yerini “ben yaptım oldu” anlayışı alır

Burada da olan budur.

 

 

Comments

comments

Bu haber 9292 kez okundu.
Köşe Yazarları - 10:48 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.