Mandıraların kokusu şehirle bütünleşiyor

Mandıraların kokusu şehirle bütünleşiyor Ankara-Kayseri karayolu üzerinde bulunan ve Kırşehir genelinde Boztepe yolu, Mucur İlçesi, Kaman İlçesi,  Ortaköy yolu (Şeker Fabrikası yanı) ve üzerinde yer alan mandıraların atıkları felaket saçıyor. Mandıraların kokusu şehirle bütünleşirken büyüyen Kırşehir’de kimler standart arıyor? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uyarırken İl Müdürlüğü gerekli önlemleri alıyor mu? Eğer İl Müdürlüğü gerekli önlemleri […]
Akçakent - 21 Mayıs 2017 15:38 A A

Mandıraların kokusu şehirle bütünleşiyor

Ankara-Kayseri karayolu üzerinde bulunan ve Kırşehir genelinde Boztepe yolu, Mucur İlçesi, Kaman İlçesi,  Ortaköy yolu (Şeker Fabrikası yanı) ve üzerinde yer alan mandıraların atıkları felaket saçıyor.

Mandıraların kokusu şehirle bütünleşirken büyüyen Kırşehir’de kimler standart arıyor?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uyarırken İl Müdürlüğü gerekli önlemleri alıyor mu? Eğer İl Müdürlüğü gerekli önlemleri alıyorsa şehirle bütünleşmeye başlayan atık ve koku ne?

Kırşehir aktüel internet portalı tarafından yapılan araştırma sonrasında acı gerçek ortaya çıktı. Bakanlık tarafından yayınlanan genelgede;

  • Yüksek kokulu atıktan çıkan gaz filtre edilir.
  • Tam bir temizlik ve kuruluk sağlanır
  • Tesiste koku giderme ünitelerine sahip havalandırma sistemleri bulunmalıdır.
  • Katı dışkılar için sızdırmaz kapalı bir depolama alanı yapılmalıdır. (Sinek ve koku için)
  • Kümes ve ahırlarda sıvı dışkı depolama alanları arasında ek koku önleyici tedbirler alınır.
  • Sıvı ve katı dışkıların uygun şekilde bertaraf sağlanır. Atık eğer hemen bertaraf edilemiyorsa en az 3 ay depo edilecek kadar büyük bir kapalı depo yapılır ve orada depolanır.
  • 2872 sayılı Çevre Kanunu ‘Kirletme Yasağı’ başlıklı 8. Maddesinde her türlü atık ve artığın çevreye zarar verecek şekilde, ilgili yönetmeliklerde belirlenen standart ve yöntemlere aykırı olarak doğrudan ve dolaylı biçimde ortama vermek ,depolamak , taşımak , uzaklaştırmak ve benzeri faaliyetlerde bulunmak yasaktır. Hükmü yer almaktadır.

Kırşehir’de geçtiğimiz Şubat ayında bin hayvanın atık ve hastalık nedeni ile öldüğü ileri sürülüyor. İddia böyle iken yetkililerin açıklama yapmaması da yaptığımız araştırmalarda gözden kaçmıyor. Şayet Şubat ayı içerisinde bin hayvan telef oldu ise ölen hayvanlar hangi hastalıktan öldü? Nerede itlaf edildi? Yetkili kurumlar nasıl tedbirler aldı?

Kırşehir’in İlçelerine bağlanan yolları üzerinde ki mandıralar nasıl ruhsat aldı. Alınan ruhsatlar kaçar hayvanlık ve denetim yapılıyor mu? Örneğin bin hayvanlık alınan bir mandıra ruhsatında mandıra sahibi 30 bin hayvan bulundurabiliyor mu? Bu konularda yetkili birimler (Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü) cezai işlem uygulamışlar mı?

Genelge böyleyken Kırşehir’de kriterlere uyuluyor mu sorusunu bizler kendimize sorduk. Sorunun cevabını ise fotoğrafların bir kısmı ile birlikte yayınlıyor ve yetkilileri göreve davet ediyoruz.

 

 

Comments

comments

Bu haber 13319 kez okundu.
Akçakent - 15:38 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

  • Cevre dostu 21 Mayıs 2017 19:40

    Böyle bir konuyu ele aldiginiz icin, bir Kirsehirli olarak sizi tebrik ederim. Mandira kokulari ve sinekler gerek halkimizi gerekse sehirlerarasi yolculuk yapan vatandaslari

  • Cevre dostu 21 Mayıs 2017 19:43

    canindan bezdirmistir. Umariz ki haberiniz gozu kapali yetkilileri uyandirir. Vatandas olarak konunun takipcisi olacagiz..

  • veteriner 23 Mayıs 2017 10:56

    bu mandırallarda miyadı geçmiş,bozulmuş ürünleri hayvan sırf kilo döğsün diye ,hayvanlara yedirdikleri,hayvanların bu yuzden tüy döktükleri ve çok aşırı pis koku cıkarttıkları dogrumudur.

  • mehmet 23 Mayıs 2017 10:59

    mandırallarda çalışan bir arkadaşım hayvanlara kemik tozu,mermer tozu yedirdiklerini bizzat bana ifade etti.

  • kırşehir sevdalısı 26 Mayıs 2017 00:44

    arık bu şehirde durulmaz..bu mandırallar yüzünden nevşehire yerleşeceğim..yazıklar olsun bu şehre sahip çıkmayanlara,yazıklar olsun bu şehri kokutanlara..

  • mucurlu 26 Mayıs 2017 00:49

    bildiğim kadarıyla inek bi hindistanda bide kırşehirde kutsal…arkadaşın kırşehirden gitme fikrine üzüldüm..böyle giderse kırşehirde mandıralların kokusu yüzünden kimse kalmayacak..kırşehiride nevşehire bağlarlar artık..